Google

Thursday, March 22, 2012

Invata Limba Germana Rapid

Lectia 1: Alfabetul german si reguli de pronuntie
Cunoasterea temeinica a limbii germane presupune cunoasterea caracteristicilor fonetice ale acestei limbi precum si aplicarea unor reguli de pronuntare, fara de care vorbitorul ar risca sa fie inteles gresit sau sa nu fie inteles deloc.

Germana actualã foloseste alfabetul latin, la care se adaugã vocalele cu Umlaut (ä, ö, ü) si o variantã a literei s, care seamãnã cu litera greceascã “beta” ß.

A a (a) 
Ä ä (e)
B b (be)
C c (ţe)
D d (de)
E e (e)
F f (ef)
G g (ghi)
H h (ha)
I i (i)
J j (iot)
( in interiorul cuv se pronunta "i")
K k (ka)
L l (el)
M m (em)
N n (en)
O o (o)
Ö ö (o lung)
P p (pe)
Q q (ku)
R r (er)
S s (es)
(la inceputul cuv se pronunta "ș")
 ß (s)
( poti face referire la aceasta litera spunand eszett sau scharfes ß )
T t (te)
U u (u)
Ü ü (iu)
V v (fao)
( in interiorul cuv se pronunta "f")
W w (ve)
X x (iks)
Y y (iepsilon)
( in interiorul cuv se pronunta "iu")
Z z (ţet) 

Particularitati fonetice / phonetische Merkmale :

 • äu se pronunta [oi]
 • ei se pronunta [ai] 
 • ie se pronunta lung [i] 
 • sch se pronunta [ș]
 • eu se pronunta [oi]
 • În loc de vocală cu umlaut se mai poate scrie si: ae, respectiv oe și ue (excepție !!!: în numele proprii), dar aceste perechi de litere se pronunță la fel ca si ärespectiv ö si ü.
 • Vocalele duble se pronunþã mai lung: HaarAachenMeer,...
 • Consoanele sonore b,d,g,v se pronunþã în poziþie finalã [p], [t], [c], [f]: ab [ap] , Bad [bat], Tag [tac], Indikativ [indikatif] .
 • Consoanele duble se pronunþã ca si cum ar fi simple, rostul lor este de a marca scurtimea vocalei premergãtoare.    ex : statt,, Bett, Bitte, Trott, Butter, ...
 • Litera c apare în cuvintele germane numai împreunã cu k, marcând fatul cã vocala premergãtoare se pronuntã scurt.    ex : Sack, Deck, Bock, ....
 • Litera precedatã de o vocalã nu se pronuntã, functia ei fiind aceea de a semnala cã este vorba de o vocalã lungã    ex : Bahn, sehr, Huhn,.....
 • La începutul cuvintelor de origine strãine grupul ch se pronunþã [k]  ex : Chor, Charakter,…
 • Litera e în terminatiile –el, -em, -en se pronuntã ca un ã românesc, atunci când vorbim foarte clar. Când vorbim repede, acest ã se omite, ceea ce duce la vocalizarea sunetelor [l], [m], [n], [r]   ex:  Mittel, fragen 
 • Litera r se pronunță foarte voalat si uneori nici nu se distinge acustic.
 • Foarte multi vorbitori pronuntã terminatia –er ca un fel de ã românesc, schitând doar un r foarte scurt     ex: Mutter, Kinder, ....

Important / Wichtig : Atunci cand faci referire la denumirea unei litere in limba germana folosesti genul neutru das A, das B  .... etc.

Sursa: http://invata-germana-rapid.blogspot.de/
OBS. Blogul mentionat a fost inlaturat de catre utilizator. Incercati 
http://invata-rapid.blogspot.de/p/germana.html

"Un site complet, potrivit pentru cei care doresc sa invete cu adevarat limba germana corect rapid si gratis, fara profesor, din confortul casei lor." 

Cunoasteti si alte resurse de invatare a limbii germane? Ajutati-ne sa le adunam pe toate la un loc.

6 comments :

 1. Am observat ca totusi ati mentionat sursa, desi as prefera sa nu mai faceti astfel de postari :) In rest un site frumos si complex. Va doresc mult succes pe viitor :)

  ReplyDelete
 2. Buna ziua "Invata Limba Germana",
  Am publicat prima lectie din blog pentru a arata cititorilor mei ce fel de materiale pot gasi pe site-ul dumneavoastra. Aceasta postare este de fapt o recomandare a Blogului dumneavoastra. De aceea nu am intreprins niciun fel de modificari asupra materialului si am mentionat sursa pentru ca doritorii sa va poata vizita.

  ReplyDelete
 3. Buna seara
  Sunt impresionata de blogul d-voastra, faceti o treaba excelenta, fetita mea de 7 ani este in clasa 0 la germana, noi nu stim nimic si nu o putem ajuta, ne-ati putea indica ceva jocuri online in germana cu pronuntie, sau o idee ce ar putea face acasa sa invete acesta limba?

  ReplyDelete
 4. Buna ziua as avea o nelamurire. Eu am inceput lectiile de pe acest blog si nu il mai pot deschide. Mi se zice ca a fost eliminat. Imi puteti spune ce sa intamplat? Pt ca sincer aici am gasit absolut totul la indemana si chiar am nevoie urgenta. Multumesc

  ReplyDelete
 5. Buna, din pacate primesc aceeasi eroare. Se pare ca persoana care a creat acest blog l-a dezactivat. Imi pare rau, nu pot face nimic pt. dvs.
  Incercati sa contactati persoana in cauza accesand profilul sau de blogger "profile/17028276760837562771"

  ReplyDelete
 6. Multumesc mult. O sa incerc sa dau de persoana respectiva.

  ReplyDelete